Середа, 08.05.2024, 06:55
Взаємодопомога вільних людей, дошка оголошень
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Погода
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
УБС

Интернет реклама УБС
Головна » 2015 » Вересень » 10 » Історик: "Привабливість міста сформована в Єлисаветградський період"
12:18
Історик: "Привабливість міста сформована в Єлисаветградський період"

Єлисаветградський тиждень

У питанні перейменування міста Кіровоград деякі сучасні українські історики керуються тими ж пропагандистськими підходами, що й радянські, - вважає кандидат історичних наук Микола Тупчієнко, викладач Кіровоградського національного технічного університету та прибічник повернення місту історичної назви Єлисаветград.

 

Таку думку він озвучив під час громадських слухань з питання перейменування, які відбулися нещодавно в Кіровограді.

- На сьогодні існує два табори - «єлисаветофілів» і «єлисаветофобів». «Єлисаветофіли» апелюють до історичності першоназви міста Єлисаветград, а їхні противники – до необхідності починати новий відлік історії... Обидва підходи базуються на різному тлумаченні історичності і, власне, самої історії. Перше розуміння орієнтує нас на збереження всіх фактів історії у всій її повноті, в накопиченні та поступовому осмисленні. Друге розуміння призводить до звуження кількості історичних фактів, назв, і якості бази в пізнанні історії, залишаючи і формуючи тільки позитивні з погляду сьогоднішніх політичних інтересів. Цей другий підхід можна назвати месіанським - він є наскрізь пропагандистським. Саме цим підходом керувалася переважно радянські історики, фальсифікуючи історію, і, відповідно, переписуючи її під себе. На жаль, сучасні українські історики теж взяли цей метод на озброєння, - зокрема, зазначив Тупчієнок під час свого виступу.

Він також навів декілька науково обґрунтованих тез на користь того, що місту необхідно повернути історичну першоназву Єлисаветград:

- Фортеця – це пам’ятка не лише російської військової архітектури, але і нашої, української. Чому? Тому що в її будівництві брали участь вісім козацьких полків. Вана охоронялася запоріжцями. Так, це відомий факт... Фортеця виконувала і виконала свою основну функцію. Це захист від татарських набігів внутрішньої України. У 1769 році ця функція була виконана... Фортеця і форштадт – перший урбаністичний центр, який пов'язаний з містоплануванням, садово-парковим мистецтвом, друкарнею, школами, медичною школою, кам’яним будівництвом, пожежозахисними засобами і так далі... Сучасна архітектурна привабливість міста сформована в Єлисаветградський період. Видатні явища життя міста – театр, земське училище, кавалерійське училище, інститут благородних дівиць увійшли в історію саме як Єлисаветградські.

Окремим пунктом науковець черговий раз зупинився на існуючих документальних підтвердженнях того, що місто було названо саме на честь Святої Єлисавети, за християнськими джерелами – матері Іоана Хрестителя.

- Фортеця названа на честь Святої Єлисавети указом Єлизавети Петрівни, цей документ є, іншого немає. Назва Єлисаветград виникла від Святої Єлисавети природним чином, про що свідчить французька карта 1765 року, де існує ця назва в формі «Єлизавет-город», за аналогією Новомиргород, Архангелгород і так далі, - зазначив Тупчієнко.

Нагадаємо, на виконання вимог Закону України „Про осуд комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) режимів і заборону пропаганди їхньої символіки”, що вступив у силу у травні 2015 р., в Україні мають бути змінені топоніми, пов’язані з цими режимами та їхніми діячами, зокрема, назва міста Кіровоград. Наразі в місті триває громадська дискусія щодо нової назви.

Переглядів: 300 | Додав: xtkjdtr
Підтримуємо!
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Вересень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Друзі сайту
  • КМГО "Взаємодопомога вільних людей"
  • Конвертер валют
    КОНВЕРТЕР ВАЛЮТ
    Архів записів
    Курс доллара НБУ курс доллара ПриватБанк курс доллара UniCredit курс доллара Альфа-банк курс доллара ВТБ курс доллара Дельта банк курс доллара Ощадбанк курс доллара Правэкс-Банк курс доллара Райффайзен Банк Аваль курс доллара Укрэксимбанк курс доллара Сбербанк России курс доллара
    КМГО "Взаємодопомога вільних людей" © 2024