Четвер, 09.05.2024, 03:22
Взаємодопомога вільних людей, дошка оголошень
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Погода
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
УБС

Интернет реклама УБС
Головна » 2016 » Квітень » 1 » Ляшко пропонує дозволити сумісництво
07:31
Ляшко пропонує дозволити сумісництво

"Радіо Свобода"

Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко виступив з ініціативою внести зміни до Конституції, які б дозволили поєднувати статус народного депутаті й міністра, включно з посадою глави уряду. За його словами, зібрано вже 176 підписів, що дозволяє розпочати розгляд такої новації. Експерти оцінили таку пропозицію неоднозначно. Прихильники вважають, що така новація може убезпечити від подальших політичних криз. Критики зазначають, що така норма може призвести до колапсу влади.

Конституція України (стаття 78) визначає, що депутати Верховної Ради не можуть мати іншого представницького мандата, бути на державній службі, обіймати інші оплачувані посади чи займатися іншою оплачуваною діяльністю, крім викладацької, наукової чи творчої.

Олег ЛяшкоОлег Ляшко

Натомість Олег Ляшко заявляє, що цієї норми необхідно позбутися і дозволити суміщати депутатський мандат і міністерську посаду – щоби підсилити незалежність міністрів і посилити парламентський контроль за урядом.

«Для того, щоб партії не уникали відповідальності, для того, щоби громадяни чітко бачили, яка партія відповідає за конкретного міністра – ми пропонуємо передбачити в Конституції норму, яка дозволяє суміщати», – наголошує лідер радикалів.

«Ні депутат, ні прем’єр-міністр – людина на вулиці!»

Крім того, таке сумісництво мало би стати запобіжником від політичних кризлег Ляшко

«От, мав би Яценюк депутатський мандат! Чому сьогодні він тримається за посаду? Бо пішов з прем’єр-міністра – ні депутат, ні прем’єр-міністр – людина на вулиці!», – зазначає Олег Ляшко.

Також він наголошує, що поєднання роботи в парламенті та в уряді існує в двадцяти чотирьох європейських державах.

«Ми говоримо, що йдемо до Європи. Ангела Меркель – канцлер Німеччини – водночас лідер фракції у Бундестазі. Прем’єр-міністр Британії Камерон – лідер консерваторів, лідер фракції, депутат парламенту», – каже лідер фракції Радикальної партії.

Віталій БалаВіталій Бала

Політтехнолог Віталій Бала вважає, що в пропозиції дозволити поєднувати роботу в парламенті і в уряді більше плюсів ніж мінусів. Адже ухвалення таких змін мало би, серед іншого, убезпечити українську владу від перманентних криз. За його словами, крім таких змін треба виходити на розмежування впливу і взаємовпливу між президентською адміністрацією і Кабінетом міністрів».

Для сумісництва потрібна парламентська модель – Стецьків

Тарас СтецьківТарас Стецьків

Натомість народний депутат п’яти попередніх скликань Тарас Стецьків оцінює таку ініціативу щодо конституційних змін різко негативно.

«Коли ми приймали Конституцію, то спеціально розділили це питання – що депутатський мандат не може бути поєднаний із жодним іншим. В такій конституційній моделі, яка є в Україні, дозволити депутату одночасно бути міністром – це зруйнувати взагалі: і залишки українського правового поля, і залишки конституційного ладу», – стверджує він.

«Треба в такому разі переходити на британську модель, де президента немає взагалі. А в нас є змішана парламентсько-президентська республіка», – наголошує Тарас Стецьків.Посилання на досвід європейських країн у даному випадку навряд чи доцільне. Адже одночасна робота в уряді та в парламенті притаманна для тих держав, де існує суто парламентська модель влади, зокрема – для європейських конституційних монархій.

За словами лідера Радикальної партії, ним вже зібрано 176 депутатських підписів під цією ініціативою, що дозволяє розпочати процедуру розгляду конституційного законопроекту в парламенті. Утім, задля ухвалення змін до Конституції необхідно, аби в підсумку за них проголосували щонайменше триста народних обранців. Відтак, експерти сумніваються, що чинна Верховна Рада може підтримати такі зміни до Основного закону конституційною більшістю голосів.

Переглядів: 395 | Додав: xtkjdtr
Підтримуємо!
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Квітень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Друзі сайту
  • КМГО "Взаємодопомога вільних людей"
  • Конвертер валют
    КОНВЕРТЕР ВАЛЮТ
    Архів записів
    Курс доллара НБУ курс доллара ПриватБанк курс доллара UniCredit курс доллара Альфа-банк курс доллара ВТБ курс доллара Дельта банк курс доллара Ощадбанк курс доллара Правэкс-Банк курс доллара Райффайзен Банк Аваль курс доллара Укрэксимбанк курс доллара Сбербанк России курс доллара
    КМГО "Взаємодопомога вільних людей" © 2024