Субота, 04.05.2024, 12:20
Взаємодопомога вільних людей, дошка оголошень
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Аналіз інвестиційних проектів [1]
Антикризове управління підприємством [0]
Стимулювання і мотивація праці на підприємстві [8]
Фінанси, фінансовий аналіз [0]
Погода
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
УБС

Интернет реклама УБС
Головна » Файли » Економіка » Стимулювання і мотивація праці на підприємстві

Дипломна робота "СТИМУЛЮВАННЯ АКТИВНОЇ ПРАЦІ ПЕРСОНАЛУ ОРГАНІЗАЦІЇ"
27.09.2009, 17:38

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………………...4

РОЗДІЛ І.ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ СТИМУЛЮВАННЯ АКТИВНОЇ ПРАЦІ ПРАЦІВНИКІВ ОРГАНІЗАЦІЇ

1.1.         Еволюція мотивації  як функції менеджменту…………………………7

1.2.         Матеріальне стимулювання як невід'ємна частка виробничого процесу……………………………………………………………………18

1.2.1. Основні складові системи організації оплати праці……………………18

1.2.2. Структура оплати праці працівників організації………………………..27

1.2.3. Преміювання, пільги та переваги працівників………………………….31

1.3.         Неекономічні стимули як ефективний спосіб підвищення продуктивності праці……………………………………………………..35

РОЗДІЛ ІІ.АНАЛІЗ СТАНУ СТИМУЛЮВАННЯ АКТИВНОЇ ПРАЦІ ПЕРСОНАЛУ В УСТАНОВІ (ОРГАНІЗАЦІЇ, ПІДПРИЄМСТВІ)

2.1. Організаційна структура УСТАНОВИ та її трудові показники………....38

2.2. Оцінка стану матеріального стимулювання на підприємстві……………46

2.2.1. Аналіз формування та використання коштів на оплату праці…………46

2.2.2. Оцінка порядку нарахування та виплати премії ………….……………57

2.3. Розвиток соціальної сфери підприємства, соціально-трудові пільги, гарантії та компенсації………….……………………………………………….70

2.4. Організація охорони праці на підприємстві………………………………76

РОЗДІЛ ІІІ.ШЛЯХИ ВДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ СТИМУЛЮВАННЯ АКТИВНОЇ ПРАЦІ ПЕРСОНАЛУ УСТАНОВІ (ОРГАНІЗАЦІЇ, ПІДПРИЄМСТВІ)

3.1. Напрямки підвищення ефективності стимулювання праці в установі…………………………………………………………………………82

3.2. Зарубіжний досвід у галузі стимулювання праці персоналу та його корисність для вітчизняних підприємств………………………………………93

ВИСНОВКИ………………………………………………………………………...109

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ……………………………………...113

ВСТУП

Актуальність теми. Вихід України з економічної кризи, економічна стабілізація створюють передумови для вирішення фундаментальних завдань соціального розвитку, серед яких ключовим елементом є досягнення високого життєвого рівня населення. Важливим аспектом даного напрямку є стимулювання праці, що направлене на формування потреб та інтересів працівників.

Стимулювання праці - це створення певної зовнішньої ситуації, яка спонукала б особистість діяти відповідним чином. Зовнішня ситуація - це практика відносин, умови життєдіяльності, які формують потреби та інтереси робітників. У зв'язку з цим необхідно розрізняти фактори, що безпосередньо визначають трудову діяльність (умови, організація й зміст праці, розмір заробітної плати тощо), і фактори, що опосередковано впливають на працю (місце проживання, сімейний стан, житлово-побутові умови тощо).

Умови трудової діяльності не тільки формують інтереси й потреби робітників, але й виступають засобом їх реалізації та задоволення.

Задоволеність робітника умовами трудової діяльності, працею - це не що інше, як стан насиченості його потреб, пов'язаних з трудовою діяльністю, його соціальна адаптація.

Очевидно, критерієм соціальної ефективності стимулювання трудової діяльності особистості може служити її соціальна адаптація, що означає включення особистості в соціальну організацію не лише на рівні норм, цілей та цінностей, але й на рівні потреб та інтересів.

Стимулювання трудової діяльності - це система заходів економічного, організаційного та морально-психологічного впливу на працюючих. Стимулювання не тільки й не стільки економічна, скільки соціальна та психологічна проблема, оскільки мова тут йде про стимулювання трудової, соціальної за своєю природою діяльності людей.

Розвиток та удосконалення стимулів треба завжди розглядати діалектично. Такий підхід дозволяє зробити висновок про те, що стимули до праці не являються раз і назавжди даними й постійними. Одні з них виникають і розвиваються, а інші перестають діяти, відмирають у процесі розвитку людського суспільства.

Стимули можуть мати матеріальну й моральну спрямованість, що проявляється в очікуванні працівником відчутного матеріального результату для задоволення особистих та суспільних потреб, моральному відчутті задоволення від усвідомлення того, що здійснена робота стане корисною для колективу, в якому він працює, або для суспільства в цілому; почутті страху перед покаранням за невиконану роботу; естетичній насолоді, відчутній в процесі і потребі в тренуванні фізичних сил і т.п.

Матеріальними стимулами праці є не лише грошові винагороди, але й можливість зміни соціального статусу (кар'єра), отримання пам'ятних подарунків, туристичних та екскурсійних путівок, певних пільг та привілеїв в області соціально-культурного й житлово-побутового обслуговування, які надаються не в прямій залежності від якості та кількості праці, а все ж більшою мірою у вигляді певної нагороди за працю (певного заохочення до праці).

Моральні стимули виявляються у визнанні особливих заслуг (оголошення подяки, присвоєння звань та ін).

Раціональне поєднання матеріальних і моральних стимулів, взаємодія їх із виховними діями (стягнення, покарання, догана), створення негативної атмосфери для порушників трудової дисципліни становлять систему стимулювання.

Будь-які стимули, що є зовнішніми по відношенню до людини діями, неминуче проходять через її свідомість. Сприйняття стимулів зумовлюється всім суб'єктивним світом людини, системою її цінностей, орієнтацій, потреб, ідеалів, настанов. Задача стимулювання полягає у впливі на потреби, які викликали б доцільну для колективу й у цілому для суспільства трудову поведінку членів колективу.

Метою даної дипломної роботи є розкриття сутності стимулювання, визначення його ролі в активній праці персоналу підприємства.

Завдання дипломної роботи. Для досягнення поставленої мети необхідно розв’язати такі завдання: визначити принципи, форми, види, функції стимулювання, розкрити сучасні проблеми стимулювання, проаналізувати їх та знайти оптимальні шляхи подолання.

Предметом дослідження є теоретико-методологічні та науково-практичні рекомендації.

Обсяг та структура дипломної роботи. Дипломна робота виконана за матеріалами установи. Складається зі змісту, переліку умовних скорочень, вступу, трьох основних розділів кожен з яких містить у собі підпункти, висновків, переліку використаних джерел та додатків.

У даній роботі розглянуто теоретичні аспекти стимулювання активної праці працівників: показані основні складові системи організації оплати праці, структуру фонду оплати праці, можливості застосування та значення нематеріальних стимулів. Також проведено вивчення та аналіз стану стимулювання працівників в установі: наведена характеристика підприємства та його трудових показників на основі статуту цього підприємства та його статистичної звітності, проведено аналіз стану оплати праці, структури і динаміки додаткових виплат на підприємстві, а також розвитку соціальної сфери, соціально-трудових пільг, гарантій та компенсацій. Крім того в роботі розглянуто досвід закордонних підприємств та фахівців у галузі стимулювання активної праці працівників та запропоновані методи та шляхи удосконалення стимулювання на аналізованому підприємстві.

Категорія: Стимулювання і мотивація праці на підприємстві | Додав: xtkjdtr
Переглядів: 4111 | Завантажень: 0 | Коментарі: 4 | Рейтинг: 3.4/7
Всього коментарів: 4
3 seriy  
0
на основе какого предприятия писалась дипломная?

4 Марат  
0
На основе производства (завод)

2 Вікторія  
0
Хотелось бы просмотреть продолжение роботы

1 Елена  
0
Как можно получить эту работу?
Відповідь: Щодо виниклих питань та питань, щодо її отримання звертайтесь за телефоном 066-402-23-03. Наталія.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Підтримуємо!
Вхід на сайт
Пошук
Друзі сайту
  • КМГО "Взаємодопомога вільних людей"
  • Конвертер валют
    КОНВЕРТЕР ВАЛЮТ
    Курс доллара НБУ курс доллара ПриватБанк курс доллара UniCredit курс доллара Альфа-банк курс доллара ВТБ курс доллара Дельта банк курс доллара Ощадбанк курс доллара Правэкс-Банк курс доллара Райффайзен Банк Аваль курс доллара Укрэксимбанк курс доллара Сбербанк России курс доллара
    КМГО "Взаємодопомога вільних людей" © 2024