П`ятниця, 26.04.2024, 02:04
Взаємодопомога вільних людей, дошка оголошень
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Погода
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
УБС

Интернет реклама УБС
Головна » 2011 » Січень » 31 » Презентація Кіровоградської обласної громадської організації "Об’єднання болгар «Нашита хора»
22:14
Презентація Кіровоградської обласної громадської організації "Об’єднання болгар «Нашита хора»

29 січня 2011 року в приміщенні Обласної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського відбулася презентація Кіровоградської обласної громадської організації "Об’єднання болгар «Нашита хора».

Ще з другої половини вісімнадцятого століття на теренах теперішньої Кіровоградщини, почали з’являтися перші поселення болгар. Спочатку болгарами було засновано теперішнє селище Вільшанка, а невдовзі села Добре, Мала Вільшанка, Станкувате, Мала Мазниця хутори Лозоватка, Діцула, Чорний Ташлик Вільшанського району.    

Ідея згуртувати пращурів перших переселенців виникла у Сергія Юрійовича Осадчого, дитинство якого пройшло в с. Добре Вільщанського району, перші трудові кроки розпочато в самій Вільшанці. Зараз Сергій Юрійович проживає в місті Кіровограді, але ним не забуто той болгарський дух, який він ввібрав в своєму дитинстві. Не відразу вдалося створити громадську організацію, не легко в наш час, коли люди розчаровані майже в усьому, зібрати однодумців. Процес становлення «Нашита хора» тривав більше року, але нарешті в грудні 2010 року Головним управлінням юстиції у Кіровоградській області видано свідоцтво про реєстрацію Кіровоградської обласної громадської організації об’єднання болгар «Нашита хора».

Президентом організації обрано Величка Степана Петровича, який народився і виріс, де зростав його болгарський дух в с. Станкуватє Вільшанського району. Степан Петрович зараз – авторитетна і толерантна людина, професор Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка.

Ось і вирішено засновниками організації провести її презентацію з метою залучення нових членів, роз’яснення мети створення організації, визначення подальших планів розвитку.

Презентацію розпочато о десятій годині ранку.

Спочатку учасники зібрання заслухали ансамбль третьої музичної школи м. Кіровограда, який програв українську, болгарську народну музику.

В подальшому в урочистій обстановці голова організації Сергій Юрійович розпочав виступ присвячений відкриттю громадської організації «Нашита хора».

Розповів про історію виникнення болгарських поселень на території Кіровоградщини. Розповів про Вільшанщину про її неповторну природу, степову перлину річку Синюху де він і його сподвижники виросли на багатонаціональних  традиціях і братерських відносинах. Про благодатний край де в багатьох сім’ях і зараз спілкуються болгарською, зберігають болгарські традиції і звичаї. Розповів, що нащадків Вільшанських болгар доля розкидала по всім куточкам України, ближнього та далекого зарубіжжя. Життя склалося так, що болгарські традиції несуть не лише родини, де чоловік і жінка – болгари, а і родини де чоловік – болгарин, а жінка - другої нації або навпаки. Вони також відчувають благородний болгарський дух і це прекрасно. Багато таких сімей мешкають і в Кіровограді та області.

Продовжив виступ Президент організації Величко Степан Петрович, який доповів про важливість розвитку болгарської теми на Кіровоградщині. Зазначив, що головна місія організації болгар «Нашита хора» - об’єднати болгар області для того, щоб разом вивчати та поглиблювати знання з болгарської мови та літератури, історії українських болгар, народних традицій та звичаїв, піклування про соціальний захист болгарських нащадків, сприяння повноцінному розвитку дітей та молоді, ініціюючі відкриття недільних шкіл болгарської традиції, започаткування в обласному центрі болгарському музею і бібліотеки, видання болгарського друкованого органу, відновлення зв’язків Кіровоградщини з республікою Болгарія шляхом обміну делегації у тому числі учнівської та студентської молоді, обміну студентами «вишів», творчими колективами, сприяння бізнесовими відносинами двох країн, розвитку туризму та культурно - історичним зв’язкам.

В планах на майбутнє в організації тісна співпраця з болгарськими організаціями Одеської, Запорізької областей та Криму. Допомога творчій молоді і ентузіастам – керівникам творчих гуртків та колективів, спортсменам та їх тренерам. Серед яких наша талановита болгарська співоча зірочка Крейтор Юля, художники – педагоги Самойлов Микола Іванович і Пєтков Леонід Іванович, керівник болгарського молодіжного клубу Діордієва Катерина Петрівна та її завзяті колеги.

Після виступів засновників організації до мікрофона Сергій Осадчий запрошував гостей зібрання. Слід зазначити, що на презентацію громадської організації приїхали представники Вільшанки, Добровеличківки, навіть серед присутніх були гості з Миколаївської області, а також представники Кіровоградської обласної державної адміністрації, представники Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка.    

Після закінчення урочистої частини зібрання, присутні мали можливість переглянути фільм Святкування 235 річчя заснування Вільшанки, а також ознайомитися із роботами Ігоря Єнчева та Ростислава Климишина.

         Хочеться побажати, щоб членам Кіровоградської обласної громадської організації "Об’єднання болгар «Нашита хора» вдалося втілити в життя заплановані ідеї.

         Кіровоградська міська громадська організація «Взаємодопомога вільних людей» бажає успіхів організації «Нашита хора»,  у втіленні головної місії об’єднання болгар області.

 

Голова КРК КМГО

«Взаємодопомога вільних людей»                                                                                                                     В.В.Масленников   
Переглядів: 1559 | Додав: xtkjdtr
Підтримуємо!
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Друзі сайту
  • КМГО "Взаємодопомога вільних людей"
  • Конвертер валют
    КОНВЕРТЕР ВАЛЮТ
    Архів записів
    Курс доллара НБУ курс доллара ПриватБанк курс доллара UniCredit курс доллара Альфа-банк курс доллара ВТБ курс доллара Дельта банк курс доллара Ощадбанк курс доллара Правэкс-Банк курс доллара Райффайзен Банк Аваль курс доллара Укрэксимбанк курс доллара Сбербанк России курс доллара
    КМГО "Взаємодопомога вільних людей" © 2024