П`ятниця, 29.03.2024, 17:35
Взаємодопомога вільних людей, дошка оголошень
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Погода
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
УБС

Интернет реклама УБС
Головна » 2016 » Травень » 18 » Як просувається справа щодо "Межигір'я" і до чого тут Ставицький
09:26
Як просувається справа щодо "Межигір'я" і до чого тут Ставицький
 
Що зараз відбувається в суді по справі про заволодіння резиденцією "Межигір'я".

Минулого тижня в Солом'янському районному суді відбулося чергове засідання у справі екс-міністра енергетики і вугільної промисловості Едуарда Ставицького. Його адвокат заявила про відвід судді.

Як відомо, сам колишній міністр отримав ізраїльське громадянство і живе там під ім'ям Натана Розенберга.

Ставицькому-Розенбергу висунули звинувачення у справі "Межигір'я" ще 25 березня 2014 року. Його звинувачують за статтею 191 ККУ (ч.5) - незаконне привласнення, розтрата або заволодіння майна шляхом зловживання, скоєні в особливо великих розмірах, або організованою групою. Як свідок, по ньому проходив і Сергій Лещенко, який будучи журналістом займався журналістськими розслідуваннями на цю тему.

Еспресо.TV з'ясовувало, в чому саме обвинувачується Ставицький і на якому етапі знаходиться провадження.

Печерський або Солом'янський?

Минулого тижня, нині нардеп Сергій Лещенко назвав, передачу справи до Солом'янського суду "новим договорняком".

"У Печерському суді провернути такі номери все складніше і складніше, зате з недавніх пір цю роль взяв на себе Солом'янський райсуд Києва. Все почалося з закриття справи проти Юрія Іванющенка кілька тижнів тому. А тепер второваною стежкою пішов Ставицький ", - написав він, а також анонсував слухання 11 травня.

Власне, 11 травня суд розглядав скаргу щодо закриття справи проти колишнього міністра екології та енергетики.

В ході засідання адвокат Ставицького Інна Рафальська стверджувала, що в тому, що справу розглядає Солом'янський суд, немає нічого дивного. Мовляв, КПК не встановлено імперативна територіальна підслідність з приводу звернень зі скаргами захисту з приводу захисту прав осіб. 

При цьому в своєму блозі на УП Лещенко наводив аргументи, що це якраз підслідність Печерського суду: "... процесуальний керівник у справі Ставицького не змінювався - ним був і залишається прокурор 1 відділу процесуального керівництва ГПУ Валерій Зимогляд, робоче місце якого знаходиться в Генпрокуратурі на вулиці Різницькій. І, значить, справа Ставицького може слухатися тільки в одному суді - Печерському ".

У той же час, адвокат заявила, що Лещенко "шляхом створення певної необ'єктивної подачі" заподіяв шкоду об'єктивності розгляду справи, що і стало причиною відводу судді.

Вона згадала, як після минулого засідання Лещенко розмовляв з прокурором і відмовився брати коментар у адвоката аргументуючи це тим, що "спілкується з другом".

"Після цього з'явився пост в ФБ і блог на УП, де він мене згадує і негативно характеризує", - сказала вона.

З самим прокурором журналістам поспілкуватися після засідання не вдалося, оскільки він швидко покинув приміщення суду.

Ставицький і "справа Межигір'я

Згідно з реєстром судових рішень, в ході досудового розслідування встановлено, що в 2007 році Ставицький, зловживаючи службовим становищем, діючи в інтересах колишнього прем'єр-міністра України Януковича, за попередньою змовою з ним і Міністром охорони навколишнього природного середовища України [...] заволодів комплексом відпочинку “Пуща-Водиця” урочища “Межигір'я”.

При цьому, звинувачення своєму підзахисному адвокат вважає безглуздими. Після того, як суддя покинула зал засідань, Рафальська пояснила журналістам, що передача частини споруд, які входили в комплекс відпочинку "Пуща-Водиця" (урочище "Межигір'я"), була проведена на підставі розпорядження Кабміну ще від 2003 року.

Тоді провели обмін техспоруд і напівзруйнованої будівлі спального комплексу в "Межигір'ї" на комплекс нижніх палаців Маріїнського парку, який тоді належав приватній компанії.

При цьому, за її словами, правова чистота цих обставин перевірялася в 2007-2008 роках. Тоді з ініціативи прем'єр-міністра Юлії Тимошенко Кабмін розглядав і проводив спецперевірки, в тому числі і через органи ГПУ, з приводу правомірності здійснення операцій. Угоди про обмін "Межигір'я" було перевірено, а також винесено постанову про відмову у порушенні кримінальної справи.

"Якби ми зараз працювали за старим КПК, мені достатньо було б покласти суду на стіл ось цю постанову 2008 року, і ніякої справи щодо Ставицького не було б", - каже Рафальська.

У той же час в матеріалах слідства, яким керує Зимогляд, сказано, що в провадженні досліджуються численні факти відмивання Ставицьким отриманих злочинним шляхом грошей.


В документі ідеться про те, що він купував певне майно для членів своєї сім'ї, а ті, в свою чергу , відчужувала його на користь фізичних та юридичних осіб, в тому числі нерезидентів України. У реєстрі значиться інформація про те, яким компаніям і коли відчужувалось майно, частина з них - має кіпрське коріння.


При цьому слідство також говорить про роки до президентства Януковича, які згадувала і адвокат Ставицького.

Протягом 2003-2007 рр. певна злочинна група осіб вступила в змову для заволодіння державним майном - комплексом “Межигір’я”. В матеріалах справи щодо резиденції також йдеться про те, що обмін був нерівнозначним:

"Тобто під виглядом укладення нібито законних цивільно-правових угод [...] провели переоформлення майнових прав та отримали право власності на об'єкти нерухомості , зареєструвавши їх на створені або придбані з цією метою фіктивні підприємства", - йдеться в документах.

При цьому, за словами адвоката мови про збитки державі в обвинуваченні бути не може, оскільки слідство не призначило економічну експертизу для встановлення його розміру, хоча захист і звертався з таким проханням. За словами Рафальської, для статті "розкрадання" необхідний збиток як головний складник цієї економічної статті.

"Економічного збитків державі не завдано. Це встановив Київський науково-дослідний інститут судових експертиз. Звинувачення не мають судової перспективи. Ніякої", - резюмувала Інна Рафальська.


При цьому у реєстрі судових рішень можна знайти інформацію про створення ТОВ “Медінвесттрейд” - центральної фіктивної компанії, через яку вдалося вивести “Межигір’я” з державної власності.


З матеріалів слідства випливає те, що компанія була створена саме для прикриття незаконної діяльності, а її власники допускали можливість заподіяння шкоди державним або іншим інтересам.

При цьому прокуратурі відомо, що власник TOB "Медінвесттрейд" у 2007 році підписав з Головою правління HAK "Надра України" договір, відповідно до якого TOB "Медінвесттрейд" набуло право власності на об'єкти нерухомості “Межигір’я”. Це було здійснено для прикриття незаконної діяльності осіб, які насправді стояли за привласненням резиденції.


Зазначимо, що з серпня 2006 по кінець 2007 року Віктор Янукович був прем'єр-міністром при президентстві Віктора Ющенка. А Едуард Ставицький з початку 2007 по 2010 рік був головою правління HAK "Надра України", яка і передала Межигір’я” фіктивній фірмі.

Переглядів: 335 | Додав: xtkjdtr
Підтримуємо!
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Травень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Друзі сайту
  • КМГО "Взаємодопомога вільних людей"
  • Конвертер валют
    КОНВЕРТЕР ВАЛЮТ
    Архів записів
    Курс доллара НБУ курс доллара ПриватБанк курс доллара UniCredit курс доллара Альфа-банк курс доллара ВТБ курс доллара Дельта банк курс доллара Ощадбанк курс доллара Правэкс-Банк курс доллара Райффайзен Банк Аваль курс доллара Укрэксимбанк курс доллара Сбербанк России курс доллара
    КМГО "Взаємодопомога вільних людей" © 2024