П`ятниця, 26.04.2024, 04:59
Взаємодопомога вільних людей, дошка оголошень
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Погода
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
УБС

Интернет реклама УБС
Головна » 2010 » Лютий » 9 » Країна без більшості
17:27
Країна без більшості

Бенджамін Біддер, Spiegel (Німеччина) // 23:30 08-02-2010

Є переможець, та немає переможеної. Юлія Тимошенко не визнає своєї поразки на президентських виборах і збирається оскаржувати результати виборів у суді. Зрештою, перемога Віктора Януковича не є переконливою, у столиці він – чужий, а результати відображають розкол України - пише Бенджамін Біддер у статті, яку опублікував інтернет-портал німецького тижневика Der Spiegel.

Тепер Україні загрожує пат: Віктор Янукович лідирує на президентських виборах – але не зміг, усупереч очікуванням, ущент розбити свою суперницю. Тож Юлія Тимошенко, мабуть, удасться до судового опротестування результатів.


Коли Юлія Тимошенко заходить у зал, вона знає, що не має більшості. Українці не обрали її президенткою. Про це свідчать і дані опитувань виборців після голосування – так звані екзит-поли, і підрахунок значної частини голосів. Одягнена в сліпучо-білу сукню, з мерехтливою брошкою на грудях, вона прямує до невеликої трибуни у своєму виборчому штабі. Шлях крізь натовп прибічників та журналістів вона собі прокладає енергійними кроками. "Я переконана, – проголошує вона, – що більшість громадян голосували за демократичну, європейську і сильну Україну”.

Розраховувати вона може на близько 46%, Віктор Янукович – на 48%, решта виборців закреслили обох: 6% голосувати "проти всіх”.

Очевидно, за логікою Тимошенко це нічийний результат, бо Янукович усе одно не подолав 50-відсоткової позначки. Правда, відповідно до українського законодавства, це неістотно, вистачає простої більшості. Але ще чинна прем’єр-міністр із характерною косою відмовляється визнавати поразку. Вона залишає для себе відкритою можливість оскаржити вибори в суді, на підставі підозрюваних фальсифікацій. Тому що кожен бюлетень може бути вирішальним, каже вона.

Ні одного зайвого слова, ніяких розпитувань: для оголошення бою Януковичу Тимошенко цього вечора знадобилося лише три хвилини. І вона відразу зникає в київській ночі.

Конфлікт може вилитися на вулиці


По другому турі президентських виборів Україні знову загрожує пат, нова відкладена партія з невідомим результатом. Хоча вже після підрахунку 70% голосів вимальовується перемога Януковича, та відрив маліє й маліє. Блок Юлії Тимошенко вже готується до оскарження результатів виборів у суді.

Обидва табори не один місяць борються за вплив на юстицію, і тепер суд, можливо, матиме вирішальне значення. Конфлікт може вилитись і на вулиці. Тимошенко ще до виборів погрожувала масштабними протестами та "новим Майданом”. Майдан Незалежності в серці Києва став синонімом Помаранчевої революції 2004 року, коли сотні тисяч виступили проти перемоги Януковича, здобутої підтасовками на виборах, – і вивели на найвищий пост Віктора Ющенка, колишнього соратника Тимошенко.

Цього разу Янукович не збирається без бою віддавати вулиці суперникам: у понеділок він очікує 50 тисяч учасників на своєму мітингу перед Центральною виборчою комісією у Києві.

"Результат виборів є несподіваним, – каже Вадим Карасьов, директор київського Інституту глобальних стратегій. – Три-чотири відсотки між кандидатами – це за українськими мірками фотофініш”. Отже, країна прямісіньким шляхом наближається до чергової важкої політичної кризи. Навіть якщо Янукович доб’ється перемоги, його президентство заплямовуватиме факт, що половина виборців голосували проти нього.

Поки що неясно, чи вдасться Партії регіонів викувати стабільну коаліцію в парламенті – і змістити потім Тимошенко, яка все ще очолює уряд. "Я вдячний усім виборцям, – сказав Янукович у неділю в короткій промові переможця, – зокрема й тим, які голосували не за мене”. Він обіцяє об’єднати розколоту країну. Та чи він може?

За Януковичем стоїть схід


У власній столиці він майже чужинець: у Києві його підтримали тільки 25%. У жодному західному чи центральному регіоні країни Янукович не набрав більше голосів, ніж Тимошенко. Зате за Януковичем і далі стоїть повний важкої промисловості російськомовний схід: 90% на рідній Донеччині, 88% у Луганській області, 79% у Криму.

У неділю обидві сторони розбили свої табори в центрі Києва: Тимошенко в елітному [готелі] Hyatt, Янукович в Intercontinental. Якби захотіли, вони могли б одне одного побачити – будівлі розташовані через дорогу, Intercontinental у затінку розкішного Свято-Михайлівського монастиря, а Hyatt поруч із великою Софією. На відповідних площах суперники завершили свої кампанії масовими мітингами, а Тимошенко ще й провела майстерно інсценізований "Молебень за Батьківщину”.

Ці золотобокі церкви одна напроти другої у виборчу ніч виглядали наче дві міцні фортеці. То був символ двох майже рівносильних таборів.

Тимошенко та Янукович здаються зараз однаково потужними, адже за кожним кандидатом об’єдналося по півкраїни.

І водночас обоє надто слабкі, щоб об’єднати всю Україну.

Переглядів: 582 | Додав: xtkjdtr
Підтримуємо!
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Лютий 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Друзі сайту
  • КМГО "Взаємодопомога вільних людей"
  • Конвертер валют
    КОНВЕРТЕР ВАЛЮТ
    Архів записів
    Курс доллара НБУ курс доллара ПриватБанк курс доллара UniCredit курс доллара Альфа-банк курс доллара ВТБ курс доллара Дельта банк курс доллара Ощадбанк курс доллара Правэкс-Банк курс доллара Райффайзен Банк Аваль курс доллара Укрэксимбанк курс доллара Сбербанк России курс доллара
    КМГО "Взаємодопомога вільних людей" © 2024