Субота, 20.04.2024, 05:15
Взаємодопомога вільних людей, дошка оголошень
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Погода
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
УБС

Интернет реклама УБС
Головна » 2011 » Листопад » 21 » ОЛЕКСАНДР САІНСУС: ПЕРШИЙ РІК КАДЕНЦІЇ. ПІДСУМКИ І ПЕРСПЕКТИВИ
12:33
ОЛЕКСАНДР САІНСУС: ПЕРШИЙ РІК КАДЕНЦІЇ. ПІДСУМКИ І ПЕРСПЕКТИВИ
Кіровоградська міська рада

11 листопада у Кіровоградській міській раді відбулась прес – конференція міського голови Олександра Саінсуса, присвячена підведенню підсумків першого року його діяльності на посаді очільника міста та перспективам соціально – економічного розвитку обласного центру.


 Вдалося зробити чимало, відзначив Олександр Саінсус, коментуючи результати першого року діяльності міської влади, проте ми не можемо відчувати повного задоволення, у місті накопичилась велика кількість невирішених проблем. Однак зроблене, хоч на чиїсь думку і недостатньо, в рази більше, ніж це вдалося у попередньому році. Головне, ми сформували активний депутатський корпус, дієздатну, професійну команду управлінців, які заклали підвалини майбутніх ефективних реформ у всіх сферах життєдіяльності міста. Їх реалізація дозволить розв’язати наболілі для Кіровограда питання, що накопичувались впродовж багатьох років.
 Міський голова відзначив достатньо високу результативність роботи міської ради. При цьому високу активність продемонстрували як більшість, так і представники опозиції. Загалом на 14 засіданнях 10 сесій прийнято 1008 рішень, 354 з яких стосуються земельних відносин. Це дуже важливо, наголосив Олександр Саінсус, що міська рада змогла зрушити з місця розгляд земельних питань, пов’язаних з індивідуальною забудовою мешканців міста. Такі питання, а їх переважна більшість в списку прийнятих рішень, чекають свого розгляду з 2008 року і за ними стоять сотні кіровоградських родин.
 Щоб в подальшому уникнути подібних ситуацій, міська влада ініціювала створення в Кіровограді Центру надання адміністративних послуг. Такий центр, переконаний міський голова, дозволить зробити всі адміністративні процедури максимально простими і прозорими, при цьому з алгоритму отримання різного роду дозвільних і погоджувальних документів зникнуть усі посередники. Сьогодні в приміщенні міської ради закінчується перший етап впровадження ЦНАПу. По завершенні реконструкції першого поверху, виконаного повністю за кошти міського бюджету, сюди має перебратися дозвільний центр. Подальша реалізація цього проекту багато в чому буде залежати від фінансування з державного бюджету.
 Важливим з точки зору розуміння кіровоградцями повільності впровадження радикальних реформ в обласному центрі, Олександр Саінсус назвав стартові умови діяльності міської влади. Перш за все, це 50 мільйонний борг, який дістався від роботи попередників. Це значна сума для сьогоднішнього бюджету міста, але борг, за будь яких умов, необхідно повертати. Крім того, необхідний був час для проведення повного аудиту землі і комунального майна, яких у міській скарбниці залишалися крихти. Достатньо сказати, що 99 договорів оренди земельних ділянок були укладені на умовах сплати менше 1% їх оціночної вартості. На сьогодні укладено 1469 договорів оренди, з яких по 621 орендарі сплачують 3%, а по 779 – більше 3% вартості землі. Значно знижена заборгованість із заробітної плати на кіровоградських підприємствах, а на комунальних вона ліквідована взагалі. Та і розмір середньої заробітної плати за рік збільшився з 1900 до 2150 гривень, при цьому і кількість робочих місць в обласному центрі зросла на 620 одиниць. Для умов нестабільності в економіці – це досить високий показник.
 Вжитий комплекс заходів дозволив суттєво збільшити доходи до міського бюджету від податку на землю (на 32% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року) та оренди земельних ділянок (66%). На 20%, або на 34 мільйони гривень збільшились надходження і від головного бюджетонаповнюючого податку з доходів фізичних осіб. За 10 місяців 2011 року від цього податку вдалося залучити до міської казни майже 200 мільйонів гривень.
 Завдяки цьому, звернув увагу Олександр Саінсус, вдалося погасити значну частину боргів попередньої влади. Так з 6,3 мільйона гривень кредитної заборгованості залишилось всього 235 тисяч гривень. Якщо у минулому році міській владі доводилось брати щомісячні казначейські кредити в розмірі 20 мільйонів гривень, сьогодні для забезпечення видатків міського бюджету обходимося 13 мільйонами.
 Аналізуючи стан справ в усіх сферах життєдіяльності міста, міський голова назвав житлово – комунальне господарство найбільш складним і проблемним. Проблеми галузі накопичувались десятиліттями і це пов’язано з тим, що приватний сектор економіки ціною значних зусиль зміг пристосуватися до ринкових умов, в той час, як організаційне і технічне забезпечення підприємств комунальної сфери залишилось на рівні вісімдесятих років. В існуючих умовах керівники комунальних підприємств мають змінювати своє споживче відношення до діяльності на пошук шляхів розширення спектру надання своїх послуг і оптимізації видатків. А завданням міської влади є створення належного інвестиційного клімату на території міста. Необхідно відзначити, що і позитивні зрушення в сфері роботи комунальних підприємств також є, відзначив Олександр Саінсус. Так, наприклад, КП «Трест зеленого господарства» щорічно втрачав близько одного мільйона гривень за рахунок використання посередників, при цьому підприємство мало значний борг із заробітної плати перед своїми працівниками. Сьогодні колектив бачить перспективу своєї діяльності. В тресті налагоджена переробка деревини, підприємство готове випускати європіддони, лавочки оригінальних конструкцій, отримувати альтернативні види палива. Найближчим часом Трест зеленого господарства отримає сучасну техніку для подрібнення деревини, а споживачів їх продукції в області вистачає: на пелетах працює котельня онкодиспансеру, планується облаштування альтернативних видів опалення в дитячих садочках Кіровограда.
 За інформацією міського голови за 10 місяців поточного року за кошти міського бюджету вдалося відремонтувати 20 дахів в житлових будинках, на що витрачено 2,1 мільйона гривень при вартості ремонту 110 гривень за метр квадратний. Багато це, чи мало, якщо в 1500 будинках 274 дахи потребують капітального ремонту. Для порівняння – в 2010 році було відремонтовано всього 2 покрівлі. При цьому собівартість ремонтних робіт склала 700 гривень за квадратний метр. Є різниця?! При наших підходах до організації ремонтних робіт, переконаний Олександр Саінсус, за рік – два ми вирішимо проблему ремонту покрівель у Кіровограді. Це ж стосується і обслуговування ліфтового господарства. Із 647ліфтів – 100 проблемних, вони експлуатуються більше 25 років. У 2011 році відремонтовано 41, що в 1,5 рази більше, ніж у році попередньому. Але до кінця поточного року з міського бюджету буде профінансовано ремонт ще 13 підйомників, запевнив міський голова, а також міська влада домовилась з організаціями, які обслуговують ліфтове господарство, що останні візьмуть на себе відновлення роботи іще 20 ліфтів.
 Щодо ремонту міських доріг, повідомив Олександр Саінсус, то приріст виконаних обсягів робіт, у порівнянні з минулим роком невеликий – всього 4%, проте необхідно взяти до уваги, що з початку року транспортний збір, за рахунок якого і здійснювались такі ремонтні роботи, до міського бюджету не надходить. Він повністю зараховується до державного бюджету, а вже звідти перерозподіляється між регіонами. Особливістю цього року є те, що левова частина зібраних коштів були спрямована на будівництво доріг по програмі заходів Євро – 2012.
 Радикально вдалося змінити відношення міської влади до місцевих товаровиробників, відзначив також, як позитив, міський голова. Програма «Купуй Кіровоградське» насправді стала основоутворюючою частиною стратегії «Центральний регіон – 2015». Саме за сприяння міста продуктивно пройшли переговори керівництва торгівельної мережі «Епіцентр», представленої у всіх регіонах України, з місцевими промисловими підприємствами. І, якщо, раніше послугами логістів «Епіцентру» користувалося лише одне кіровоградське підприємства – цегельний завод, то відтепер шість місцевих виробників значно розширили географію своїх ринків збуту. А це, відповідно, збільшення обсягів реалізації, кількості робочих місць, фонду заробітної плати і надходжень до бюджету.
 Серед вагомих здобутків у царині торгівлі, це вже відзначають самі мешканці міста, і повна ліквідація на території обласного центру пивних наметів. Це було не просто, надто привабливий вид діяльності, проте в контексті відучення молоді від пивного життя і переорієнтації на здорове дозвілля – це великий крок уперед, наголосив Олександр Саінсус, в комплексі з прийнятим рішенням міської ради щодо обмеження продажу алкогольних напоїв з 22.00 по 8.00 ранку та забороні його реалізації поблизу закладів освіти. Міський голова висловив сподівання, що саме за підтримки засобів масової інформації в Кіровограді вдасться ефективно змусити працювати норми прийнятих рішень соціального спрямування. Поступово звільняються від стихійної торгівлі вулиці міста. Ліквідована вулична торгівля біля Центрального ринку, прибрані кіоски від готелю «Київ». При цьому зроблено це не силовим методом. Переговори з керівництвом ринку дозволили перемістити на його територію пенсіонерів, що продавали свій штучний товар, без утримання плати за торгівлю.
 У сфері охорони здоров’я міська акція «Здорові жителі – здорове місто» в рамках міського сегменту програми «Центральний регіон – 2015» стала унікальною в Україні. Завдяки акції комплексні профогляди у різних мікрорайонах Кіровограда змогли пройти понад 4 тисячі його мешканців, головним чином люди похилого віку, яким важко добиратись до стаціонарних поліклінік. Це дозволило своєчасно розпочати лікування сотень кіровоградців, у тому числі з онкозахворюваннями. Акція триватиме і в подальшому, жителі міста будуть проінформовані про графік таких обстежень. Виконано також один з важливих пунктів передвиборчої програми Олександра Саінсуса – забезпечення міста новою машиною швидкої допомоги. На День міста такий автомобіль отримала станція швидкої медичної допомоги. Більше того, за домовленість з керівництвом облдержадміністрації, Кіровоград отримає ще найсучасніший реанімобіль та два рентген – апарати. В поточному році за кошти міського бюджету виконано також ремонти в приміщеннях дитячої стоматологічної поліклініки, дитячої амбулаторії в 102 мікрорайоні, дитячої поліклініки, першого пологового будинку.
 Ефективною допомогою кіровоградським лікарям, повідомив Олександр Саінсус, стане будівництво житла для них. На сьогоднішній день в черзі на житло стоять 52 медичних працівники. У наступному році планується здійснити реконструкцію одного з корпусів першого пологового будинку під 21 малогабаритну квартиру. Необхідні кошти – 1,2 мільйона гривень будуть передбачені у міському бюджеті.
 В галузі освіти важливими подіями стали відкриття нового навчального корпусу в ЗОШ №2. Введення в експлуатацію довгоочікуваного корпусу дозволило школі перейти на навчання в одну зміну. Учні отримали в подарунок облаштовані сучасними меблями класні кімнати, комп’ютерний клас, актову залу. Капітально також відремонтовано спортивний зал ЗОШ №25, запущено модульну котельню в ЗОШ №13, додатково створено 8 груп в закладах дошкільної освіти, всі школи отримали доступ до мережі Інтернет. У двох школах №7 та №1 зроблені ремонти і ліквідовано зовнішні туалети для учнів. На жаль, відзначив міський голова, така проблема ще існує в одній кіровоградській школі - №12, що на Завадівці. А ще тут дітям доводиться ходити через дорогу до їдальні, а система опалення працює на вугіллі. Сьогодні розглядаються варіанти вирішення цієї проблеми і забезпечення місцевих учнів цивілізованими умовами навчання.
 Вирішення соціальних питань були і залишатимуться першочерговими завданнями міської влади. Матеріальна допомога кіровоградцям, які її потребують, виплачується без затримок, підкреслив Олександр Саінсус. Це при тому, що довелось передусім погасити борг з виплати допомоги в сумі 165 тисяч гривень, який дістався від діяльності попередньої влади. В рамках акції «Зірка пам’яті» кіровоградські ветерани отримали різного виду допомог на суму 1,5 мільйона гривень, інвалідам війни вручено 2 квартири (ще на одну тривають тендерні процедури), 2 автомобілі та один моторолер. В місті створено 4 соціальні аптеки і їх мережа розвиватиметься в подальшому. Планується відкриття таких аптек в мікрорайонах Велика Балка, Маслениківка, 101 мікрорайоні.
 Перемога кіровоградської команди в телепроекті «Майданс», яка стала видатною подією 2011 року для обласного центру і принесла йому статус хореографічної столиці України, була б неможливою без належної уваги з боку міської влади до викладання хореографії в міських закладах освіти. От і цього року дві школи - №25 та №22 отримали нові зали хореографічної підготовки. Всі 10 майданчиків, отриманих за кошти, виграні в телепроекті «Майданс» встановлені в мікрорайонах, які визначили діти.
 Високу мету ставить перед собою міська влада і в перетворенні Кіровограда в туристичний центр України. На думку міського голови, доцільно було б продовжити реконструкцію Меморіального комплексу «Фортечні вали» з облаштуванням тут Музею Великої Вітчизняної війни, встановленням в одному місці бойової техніки для її зручного огляду жителями і гостями міста. Олександр Саінсус запропонував журналістам обговорити в громаді такий проект.
 Глибокі реформи очікують і роботу громадського транспорту обласного центру. Перший важливий крок у цьому напрямку вже зроблено – проведено обстеження пасажиропотоків. При чому зроблено це силами місцевих науковців, спеціалістів і студентів Кіровоградського національного технічного університету. Дані дослідження ляжуть в основу оптимізації маршрутної мережі в Кіровограді і дозволять значно покращити якість обслуговування пасажирів. А ще в поточному році відкрито два нових тролейбусних і два автобусних маршрути, впроваджено пільгові студентські проїзні квитки.
 Серед питань, які з різного роду об’єктивних причин не вдалося повністю вирішити протягом першого року Олександр Саінсус назвав недостатньо високий рівень заробітних плат на підприємствах Кіровограда, пов’язана з цим менша від бажаної дохідна частина міського бюджету, яка не дозволяє втілити в життя багато цікавих проектів, серед яких будівництво соціального житла, ремонт тротуарів, будівництво в обласному центрі сміттєпереробного заводу.
 Зроблено багато, зробив підсумок міський голова, проте на наступні роки ми ставимо перед собою ще більші завдання, сформовані в оновленій програмі «Центральний регіон – 2015».. А для їх ефективної реалізації Олександр Саінсус закликав журналістів долучити громадськість до активного обговорення Стратегії розвитку міста.
Переглядів: 547 | Додав: xtkjdtr
Підтримуємо!
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Друзі сайту
  • КМГО "Взаємодопомога вільних людей"
  • Конвертер валют
    КОНВЕРТЕР ВАЛЮТ
    Архів записів
    Курс доллара НБУ курс доллара ПриватБанк курс доллара UniCredit курс доллара Альфа-банк курс доллара ВТБ курс доллара Дельта банк курс доллара Ощадбанк курс доллара Правэкс-Банк курс доллара Райффайзен Банк Аваль курс доллара Укрэксимбанк курс доллара Сбербанк России курс доллара
    КМГО "Взаємодопомога вільних людей" © 2024