П`ятниця, 19.04.2024, 06:26
Взаємодопомога вільних людей, дошка оголошень
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Погода
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
УБС

Интернет реклама УБС
Головна » 2010 » Грудень » 30 » Тепловий удар
17:53
Тепловий удар
28-го грудня цього року Кіровоградський міський виконавчий комітет зробив переважній частині мешканців Кіровограда, що досі користуються централізованим теплопостачанням, передноворічний „подарунок”. Дев’ять членів виконкому (В.Сибірцев, В.Андрєєв, І.Волков, О.Рацул, В.Миронюк, О.Цертій, В.Завіна, І.Василенко, В.Заботкін) на чолі з міським головою Олександром Саінсусом проголосували за підвищення тарифів на теплову енергію для усіх кіровоградських теплогенеруючих підприємств. Цікаво, що зовсім недавно, на минулому засіданні сесії міської ради, нова влада вустами заступника міського голови по житлово-комунальному господарству Віктора Андрєєва запевнила, що, незважаючи на те, галузь ЖКГ банкрут, проте підвищення тарифів – це шлях в нікуди. Пройшло всього кілька днів і міська влада вибрала саме цей шлях.

Заради справедливості, слід зазначити, що в питанні підняття тарифів на тепло нашій місцевій владі подітися було нікуди. 14 грудня 2010 року Національна комісія регулювання електроенергетики України своєю постановою встановила нові тарифи в розмірі 303,94 гривні за гігокалорію, які вступають в силу з 1 січня 2011 року і діятимуть для будинків, обладнаних приладами обліку теплової енергії. Тому виконавчий комітет міської ради своїм рішенням мав затвердити норми споживання теплової енергії та на їх підставі встановити тарифи на послуги з централізованого теплопостачання для тієї частини населення, чиї помешкання не обладнанні тепловими лічильниками. Норми споживання виконком залишив на минулому рівні: для ДП «Кіровоградтепло» - 0,0247 Гкал/м.кв., для КП «Теплоенергетик» - 0,0237 Гкал/м.кв. та для відокремленого підрозділу «ТЕЦ» - 0,03 Гкал/м.кв. опалювальної площі.

Як пише офіційний сайт Кіровоградської міської ради „Під час обговорення членами міськвиконкому питання тарифів, міський голова Олександр Саінсус наголосив, що всі мешканці Кіровограда поставлені в рівні умови, незалежного від того, де вони проживають і послугами якого теплогенеруючого підприємства користуються. Новий тариф складатиме 7,51 гривні за квадратний метр опалювальної площі. Необхідно зазначити, що економічно обґрунтовані тарифи для абонентів КП «Теплоенергетик» та ТЕЦ значно вищі, оскільки комунальному підприємству доводиться працювати на досить старому обладнанні, яке має невисокий коефіцієнт корисної дії, а абонентами ТЕЦ обліковуються в переважній більшості будинки не високої поверховості. Без допомоги міської влади жителям селища Нового довелось би сплачувати від 11,42 до 13,87 грн/м.кв., а абонентам ТЕЦ – 8,25 грн/м.кв опалювальної площі.”

Тут виявляється найцікавіше питання: чому це раптом тариф у „ТЕЦ” має бути вищим (і набагато), ніж у „Кіровоградтепло”? В минулому опалювальному сезоні, коли обладнання „теплоелектроцентралі” було не набагато старшим і з тим самим коефіцієнтом корисної дії, тариф для ТЕЦ був менший від тарифу для „Кіровоградтепло”, відповідно 6,68 грн/м.кв проти 6,83 грн/м.кв. Цього ж опалювального сезону тариф для ТЕЦ, відповідно до поданих цим же підприємством розрахунків в НКРЕУ, мав становити 8,25 грн/м.кв, в той час, як для ДП„Кіровоградтепло” 7,51 грн/м.кв опалювальної площі! Але міська влада героїчно стала на захист простих кіровоградців і „міський голова підкреслив, що для створення рівних умов всім кіровоградцям у міському бюджеті на 2011 рік передбачаються кошти у сумі близько 1,3 мільйона гривень для відшкодування комунальному підприємству «Теплоенергетик» (по суті це і є ТЕЦ – ред.) різниці між затвердженим розміром тарифів на послуги з централізованого опалення для населення та економічно обґрунтованими витратами на їх виробництво. Ця сума вдвічі перевищує ту, що була запланована на 2010 рік.” Тобто, перекладаючи з мови політиків, це означає, що 74 копійки (різниця між тарифом, який просила ТЕЦ (8,25) та фактично затвердженим виконкомом (7,51) витягнуть не з маленької кишені кожного кіровоградця, а з великої кишені всіх кіровоградців. І майже півтора мільйони гривень замість того, щоб витратити на більш нагальні потреби (дороги, школи, лікарні та ін.) доведеться компенсувати комунальному підприємству „Теплоенергетик”(ТЕЦ).

Чи справедливо це? Навряд. Вище ми вже, в подивом, відмічали, що за логікою міської влади лише за рік обладнання ТЕЦ зносилося настільки, що тариф потрібно було значно збільшити, особливо порівняно з „Кіровоградтепло”. Цей нонсенс проявляється і тому (про це міська влада вирішила тактовно промовчати), що, наприклад, на відміну від того ж таки ДП „Кіровоградтепло” , ТЕЦ виробляє власну електроенергію (і навіть продає її надлишок!), а не купує її за ринковим цінами у „Кіровоградобленерго”. Різниця дуже суттєва. Якби ТЕЦ все ж купувало електроенергію, то підприємству довелося б платити 0,81 гривні за кілоВатт, а так собівартість власного виробництва складає 0,47 грн/кВатт! І це не все, ТЕЦ здійснює самостійний забір води з Інгулу для своїх технологічних потреб, а не купує воду у Кіровоградського водоканалу. Все це, вкупі з іншими чинниками, мало б значно знизити тариф, принаймні він точно мав би бути нижчим, ніж у ДП „Кіровоградтепло”, проте виконком затвердив для обох підприємств однакові тарифи, а для ТЕЦу ще й передбачив значну компенсацію.

Єдине логічне пояснення такого стану справ наші кореспонденти змогли знайти, якщо в розрахунок тарифу для ТЕЦ була закладена вартість більярду. Зрозуміти це можна, лише, якщо проаналізувати статті витрат, які заклало підприємство в розрахунок собівартості надання послуги.

P.S. Нові тарифи, встановлені виконавчим комітетом Кіровоградської міської ради набувають чинності через місяць з моменту їх прийняття, тобто в кінці січня. Веселих свят!
Переглядів: 836 | Додав: xtkjdtr
Підтримуємо!
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Грудень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Друзі сайту
  • КМГО "Взаємодопомога вільних людей"
  • Конвертер валют
    КОНВЕРТЕР ВАЛЮТ
    Архів записів
    Курс доллара НБУ курс доллара ПриватБанк курс доллара UniCredit курс доллара Альфа-банк курс доллара ВТБ курс доллара Дельта банк курс доллара Ощадбанк курс доллара Правэкс-Банк курс доллара Райффайзен Банк Аваль курс доллара Укрэксимбанк курс доллара Сбербанк России курс доллара
    КМГО "Взаємодопомога вільних людей" © 2024