Середа, 24.04.2024, 14:47
Взаємодопомога вільних людей, дошка оголошень
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Погода
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
УБС

Интернет реклама УБС
Головна » 2012 » Березень » 20 » Відбувся круглий стіл «Захист трудових прав – попереджений означає озброєний»
11:43
Відбувся круглий стіл «Захист трудових прав – попереджений означає озброєний»

             16 березня 2012 р. у приміщенні КОГО «Інформаційно-ресурсний центр» за адресою вул. Дзержинського 53-а, відбулось засідання круглого столу, участь в якому взяли представники Міського Управління юстиції, Управління державної виконавчої служби, Міської ради, Федерації профспілок області, Центру зайнятості, Громадських організацій. Захід ініційовано міською громадською організацією «Взаємодопомога вільних людей» у рамках проекту «Захист трудових прав – попереджений, означає озброєний!», підтриманого Міжнародним Фондом „Відродження”, який здійснюється за сприяння Кіровоградської міської ради.

         В основі обговорення круглого столу було два основних питання - проблеми порушення трудових прав та запобігання порушенням прав працівників і вироблення спільної стратегії щодо сприяння профілактики порушень у сфері трудового права шляхом підвищення правової свідомості та культури працівників.

            За словами представника організаторів заходу Марата Цумарєва, незважаючи на те, що трудове законодавство України є соціально спрямованим та одним з кращих у Європі, оскільки побудоване на базі конвенцій МОП, захист трудових прав працівників, особливо тих, які зайняті у недержавному секторі економіки, в сучасних умовах є проблемою. Оскільки «традиційні способи захисту» такі як представництво працівників, права яких порушено, в судах та інших органах не завжди ефективні, і попсуті не усувають причин порушень а є боротьбою з наслідками, необхідно застосувати принципово інший підхід, спрямований, насамперед, на профілактику таких порушень шляхом інформування працівників і осіб які шукають роботу, підвищення їх правової свідомості та культури. З цією метою КМГО «Взаємодопомога вільних людей» готує до видання довідково-інформаційний посібник для працівників, у якому в доступній формі буде описано найбільш типові порушення та способи захисту трудових прав та наведено довідкову інформацію щодо питань звернення до органів державної влади та місцевого самоврядування для захисту трудових прав отримання роз’яснень тощо. Учасникам круглого столу було запропоновано взяти участь у підготовці інформаційної частини посібника для коректного відображення ролі кожної з служб (установ) у процесі захисту , попередження порушень у сфері трудового права, оскільки на думку організаторів, поінформованість працівників і осіб що шукають роботу у простій доступній формі, чітке роз’яснення їм до яких органів і служб можна звертатися за інформацією, роз’ясненнями, захистом своїх прав має сприяти вирішенню даної проблеми.

         Представник міської ради Олег Вовенко доповів про спільну діяльність відповідно до угоди, укладеної між виконавчим комітетом Кіровоградської міської ради та Кіровоградською міською громадською організацією «Взаємодопомога вільних людей», в рамках Програми правової освіти населення м. Кіровограда на 2011-2015 роки, та наголосив на доцільності розширення та поглиблення співпраці з громадськими організаціями, зокрема щодо діяльності в напрямку правової освіти населення.

            Представник Кіровоградського міського управління юстиції Котов Олександр повідомив, що міське управління юстиції надає безкоштовні консультації, які надаються в громадських приймальнях, надаються зразки позовних заяв, але чинним законодавством на даний час не передбачено можливість спеціалістам управління юстиції готувати позовні заяви під конкретний випадок, але наголосив що така можливість, у перспективі передбачається. Міське управління юстиції надає відповіді на звернення громадян, щодо роз'яснення законодавства. На думку Олександра Котова необхідність якісної та безкоштовної правової допомоги, особливо для соціально незахищених верств населення є беззаперечною, але підвищення правової свідомості та культури громадян, у тому числі у сфері трудових відносин, як засіб попередження правопорушень, заслуговує на особливу увагу.

            Представник Управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Кіровоградській області - Курченко Ольга охарактеризувала стан виконання рішень судів з трудових спорів в місті та області повідомила, та зазначила, що найчисельнішими порушеннями,  є незаконне звільнення працівника та не виплата заробітної плати. Ольгою Василівною також було роз’яснено правила та особливості виконавчих дій, порядок звернення до органів ДВС, тощо.

           Особливо зацікавила тема попередження порушень трудових прав працівників шляхом попередження їх правової культури Баланенко Максима - представника Федерації профспілок Кіровоградської області, який повідомив, що протягом 2012 року апаратом Федерації профспілок Кіровоградської області надано більше 500 консультацій членам профспілок, а також працівникам, що не є членами профспілок; проведено понад 50 семінарів, навчань та круглих столів де розкривалася тема законодавчого забезпечення прав та гарантій працівників. З метою запобігання порушень трудового законодавства Федерацією профспілок провадяться дні профспілок в містах та районах області; розроблено низку методичних вказівок та інформаційних листів, а також провадиться регулярна роз'яснювальна робота через засоби масової інформації. Максим Олексійович повідомив, серед самих розповсюджених проблем у сфері захисту трудових прав є небажання працівників конфліктувати з роботодавцем та звертатися по правову допомогу; лояльне відношення судів до порушників у близько у 20% справах; велика кількість "кишенькових" профспілок у недержавному секторі економіки, повністю підконтрольних власнику.

            Також учасниками круглого столу обговорювались особливо розповсюджені випадки прошення трудових прав та способи їх запобігання, представники громадських організацій ділились досвідом роботи у сфері захисту трудових прав.

            У підсумку круглого столу учасники дійшли згоди щодо поглиблення співпраці у сфері підвищення правової свідомості та культури працівників шляхом поєднання зусиль органів влади та самоврядування, профспілкових та громадських організацій міста.

_________________________________________________________________________

Контактна інформація: керівник проекту В’ячеслав Власюк тел. 066-224-48-27 е-mail: vlasnist2009@ukr.net; відповідальний за проведення круглого столу Марат Цумарєв тел. 066-112-47-80 е-mail: zumar_ua@ukr.net

Переглядів: 830 | Додав: xtkjdtr
Підтримуємо!
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Березень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Друзі сайту
  • КМГО "Взаємодопомога вільних людей"
  • Конвертер валют
    КОНВЕРТЕР ВАЛЮТ
    Архів записів
    Курс доллара НБУ курс доллара ПриватБанк курс доллара UniCredit курс доллара Альфа-банк курс доллара ВТБ курс доллара Дельта банк курс доллара Ощадбанк курс доллара Правэкс-Банк курс доллара Райффайзен Банк Аваль курс доллара Укрэксимбанк курс доллара Сбербанк России курс доллара
    КМГО "Взаємодопомога вільних людей" © 2024