Субота, 20.04.2024, 11:05
Взаємодопомога вільних людей, дошка оголошень
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Погода
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
УБС

Интернет реклама УБС
Головна » 2011 » Жовтень » 24 » Захист трудових прав – попереджений, означає озброєний!
00:20
Захист трудових прав – попереджений, означає озброєний!

Проблема захисту трудових прав завжди залишалася актуальною за часів незалежності нашої держави, що природно пов’язано з розвитком нових форм господарювання, недосконалістю законодавства та контролю з боку держави, а також необізнаністю працівників щодо своїх прав та способів їх захисту.

Абсолютно зрозуміло, що інтереси роботодавця і найманого працівника не завжди збігаються, і, природно, можливе зіткнення цих інтересів на будь-якій стадії трудових правовідносин, але незважаючи на декларовану законодавством „юридичну рівність сторін трудового договору” практика вказує що працівник, як правило, не може ефективно відстоювати свої права.

Дана проблема актуальна для м. Кіровограда, оскільки на сьогоднішній день, роботодавці користуючись великою кількістю безробітних та мізерним у порівнянні з іншими регіонами ринком праці, свідомо порушують норми трудового законодавства. В першу чергу йдеться про: використання праці працівників без оформлення трудових відносин; невиплату заробітної плати та інших передбачених чинним законодавством та локальними нормативно-правовими актами виплат; відверто шахрайські дії роботодавців при „оформленні” працівників на роботу „з випробувальним терміном” або „стажуванням” при яких жодні документи не оформлюються, оплата за даний період не здійснюється (або є символічною), а по закінченню такого „випробування-стажування” працівник звільняється і на його місце беруть іншого на таких же умовах, що дозволяє деяким роботодавцям роками безкоштовно використовувати робочу силу (насамперед це стосується молоді при першому влаштуванню на роботу після закінчення навчального закладу, а також при влаштуванні на роботу не за спеціальністю у вільний від навчання час).

В наслідок цього, останнім часом постійно зростає кількість порушень трудових прав громадян, про що свідчить збільшення звернень до суду, правозахисників та, зокрема до нашої організації КМГО „Взаємодопомога вільних людей”, що в свою чергу спонукало нас до ретельного дослідження ситуації та участі у вирішенні даної проблеми.

В першу чергу було проаналізовано інформацію єдиного державного реєстру судових рішень, за 3 роки (2008 – 2010 р.), згідно якої переважна більшість трудових спорів, що розглядались судами Кіровограда в цей період, вирішено на користь працівників. Але при проведенні опитування юристів та адвокатів, які зареєстровані та працюють у Кіровограді, а також виходячи зі звернень громадян до нашої організації з’ясувалася зовсім інша картина. Так було опитано 24 фахівця у галузі права, які вказують, що подати позовну заяву можливо лише в одному з чотирьох або з п’яти випадків. Іншим допомогти неможливо у зв’язку з тим, що в них немає жодних документів які можуть підтвердити факт трудових відносин з роботодавцем. Таким чином, 75-80% випадків порушень прав працівників залишаються за межами офіційної статистики, і є підстави припустити, що даний відсоток значно більший через високу латентність, оскільки більшість працівників знаючи про відсутність оформлених трудових відносин, або з інших суб’єктивних причин взагалі не звертаються за правовою допомогою.

Тому логічно вважати, що до правозахисників та суду звертаються лише декілька відсотків працівників права яких порушено, та зважаючи на тенденції останніх років ситуація буде погіршуватись.

Зважаючи на дану ситуацію Радою КМГО „Взаємодопомога вільних людей” було прийнято рішення розпочати проект „Захист трудових прав – попереджений, означає озброєний!”, який здійснюється за підтримки Міжнародного фонду „Відродження”. Діяльність у рамках проекту спрямовано на розв’язання проблеми порушення прав працівників, насамперед шляхом інформування останніх, підвищення їх правової культури та запобігання потенційних ситуацій, які провокують найбільш типові порушення. Особливу увагу буде приділенню інформуванню молоді (студентів старших курсів навчальних закладів міста), оскільки переважно саме вони стають жертвами недобросовісних роботодавців при першому влаштуванню на роботу після закінчення навчального закладу, а також при влаштуванні на роботу не за спеціальністю у вільний від навчання час. Також передбачається створення інформаційно-довідкової бази для потенційних працівників, яка міститиме інформацію про недобросовісних роботодавців, і навпаки – роботодавців, які дотримуються норм чинного трудового законодавства та створюють сприятливі умови для працівників. Дана база сприятиме скороченню надходження кадрів до недобросовісних роботодавців, та забезпечить їх надходження на підприємства, які добросовісно виконують обов’язки роботодавців.

 КМГО „Взаємодопомога вільних людей” запрошує до співпраці у рамках проекту громадські та профспілкові організації міста, а також небайдужих городян, які бажають змінити ситуацію у сфері праці на краще, або стали жертвами недобросовісних роботодавців.

 Наші контакти: 066 112 47 80; 066 927 30 60.

 

Заступник голови

КМГО „Взаємодопомога вільних людей”

Цумарєв М.І.

Переглядів: 508 | Додав: xtkjdtr
Підтримуємо!
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Жовтень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Друзі сайту
  • КМГО "Взаємодопомога вільних людей"
  • Конвертер валют
    КОНВЕРТЕР ВАЛЮТ
    Архів записів
    Курс доллара НБУ курс доллара ПриватБанк курс доллара UniCredit курс доллара Альфа-банк курс доллара ВТБ курс доллара Дельта банк курс доллара Ощадбанк курс доллара Правэкс-Банк курс доллара Райффайзен Банк Аваль курс доллара Укрэксимбанк курс доллара Сбербанк России курс доллара
    КМГО "Взаємодопомога вільних людей" © 2024